Data: 2002-08-04 22:33:20
Temat: Re: Ryz - jak gotowac
Od: "Aniela" <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Go garnka w ktorym bedzie gotowany ryz nalezy wlac oliwy i rozgrzac ja.
Potem wsypujemy ryz i obsmazamy go, mieszaja go caly czas, moze sie troszke
przyrumienic (2-3 min). Po obsmazaniu zalewamy ryz wrzaca woda( podwojna
objetosc ryzu) i przykrywamy szczelnie przykrywka, ustawiajac gaz na maly.
Nie odkrywamy przykrywki. 0k.15 min ryz jest gotowy. Dla samkoszy: mozna
dodac ziarna sezamu jak i utarty swiezy imbir,sol( przed zalaniem goraca
woda).
Na 100% kazde ziarno bedzie osobno! Najlepszy jest ryz dlugi, ja znam go pod
nazwa basmati.
Smacznego.
--
Aniela Roehr
mail: s...@w...pl
www.soz.arka.prv.pl
|