Data: 2002-10-15 14:15:42
Temat: Re: Ryż -zoty jak ?
Od: j...@s...pl (Joanna Michalska)
Pokaż wszystkie nagłówki
>Mam prosbe moze mi ktos napisac jak robi sie taki ładny zolty ryz co sie
>dodaje? i dlaczego moj jest kleisty a nie sypki :)))
Witam!
Podam ci przepis na ryż ponoć po hindusku ,który od lat już robię i to na
zwykłym ryżu, paraboliczny się nie nadaje. Na dno garnka nalać olej aby dno
zakrył (nie musi być dosłownie) w miedzy czasie wstawiam wodę aby mieć
wrzątek i wsypuję (na 2 osoby) pół szklanki ryżu i smażę na tym oleju aż
będzie miał taki lekko złocisty kolor,na nie dużym ogniu. Gdy osiągniesz
taki stan dorzucasz cebulkę pokrojoną w kostkę i krótko podsmażasz razem na
koniec zalewasz wrzątkiem tak żeby wody było 1-1,5 cm na ryżem i dosypujesz
curry i soli .Jeśli ma to być mocno pikantne można dodać chili lub ostrej
curry. Gotujesz około 15 min aż woda nie odparuje . Nie wolno mieszać w
trakcie gotowania a jak można sprawdzić czy wody już nie ma wystarczy lekko
garnek przechylić i jeśli ryż się przesunie to znaczy że jeszcze trochę wody
jest a jeśli nie to można go wyłączyć. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Asia M.
Ps. Co do ryżu na sypko trzeba zalać go zimną wodą na 15 min przed
gotowaniem a potem tą wodę odlać i powinien na sypko wyjść.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|