Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar <w...@i...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Rzodkiew do sushi.
Date: Thu, 30 Nov 2006 21:55:41 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 30
Message-ID: <4...@m...uni-berlin.de>
References: <1rooi5kkf7vzl$.ifu0x1jseyrn.dlg@40tude.net>
<4...@m...uni-berlin.de>
<1agqmdb0cnai5$.1a1y810nwd1sh$.dlg@40tude.net>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
Uy60qW+kIrrLR6LfhmfNhwwFphXEY7qKFls01YxQvdav0BFNB9nvzIG4PT
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.8 (Windows/20061025)
In-Reply-To: <1agqmdb0cnai5$.1a1y810nwd1sh$.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:284400
Ukryj nagłówki
Als schrieb:
> Dnia Tue, 28 Nov 2006 22:05:54 +0100, Waldemar napisał(a):
>
>> Als schrieb:
>>> Witam smakoszy,
>>>
>>> takie pytanko mnie od kilku miesięcy gnębi - czy można u nas gdzieś kupić
>>> taką rzodkiew, jak podaje się do sushi (najlepiej surową, gotową -
>>> marynowaną - w ostateczności, bo to pewno ze słoika by było)? A w przypadku
>>> gdyby się dało kupić surową, czy ktoś ma może przepis, jak to doprowadzić
>>> do postaci jadalnej? Robiłem eksperymenty z białą rzepą marynowaną, ale to
>>> nie to...
>> jesteś pewny, że rzodkiew a nie imbir?
>>
>> Waldek
>
> Jestem pewny, imbir marynowany też w końcu jadłem. A rzodkiewo dodatkowo w
> Korei w trzech wersjach kolorystycznych (najpierw myślałem, że to jakiś
> ser, bo takie białe i żółte plasterki tak mi wyglądały.)
>
ok, niektórym się myli ;-)
Ja tego osobiście do sushi nie daję, ale do chińszczyzny. U nas też
ciężko dostać dobrą rzepę, ale czasami bywa czarna rzepa albo też biała
rzodkiew. Robię z tym coś takiego: kroję w przystępne kawałki (takie
formatu małych frytek), solę dość masywnie i zalewam octem ryżowym. Toto
leci do lodówki na noc (albo i dwie noce). Do konsumpcji płuczę na
sicie. Można wcinać na surowo i w chińszczyźnie smażonej.
Waldek
|