Data: 2000-11-03 19:18:54
Temat: Re: S*odko kwaĘny?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Slavo wrote:
>
> Czesc
>
> Jestem amartorem gotowania
> i to w dodatku waskich specjalnosci.
> Wszystko robie z glowy na podstawie tego co
> gdzies sprobuje.
> Efekty sa niezle.
> Bardzo chcia*bym zrobic dobry sos
> slodko kwasny - taki jak w chinskich restauracjach.
> Najlepiej z ryba lub kurczakiem.
> Wiem jak zrobic aby byl w smaku slodko-kwasny
> ale nie wiem dokladnie jak go fachowo zagescic
Chinskie sosy sa zageszczane maka ryzowa. Moze tez od biedy byc
kartoflana lub kukurydziana.
Prosty sos slodko-kwasny
1/2 szklanki soku ananasowego
2 lyzki cukru
2 lyzki octu
2 lyzki maki ryzowej
1/2 lyzeczki oleju sezamowego, najlepiej ostrego
Dokladnie wymieszac zimne skladniki, i ciagle mieszajac doprowadzic do
wrzenia, az sos z matowego zrobi sie przezroczysty. Zalac usmazone
mieso, podac. Lub zalac podsmazone mieso i piec pol godziny. Podac z
ryzem. Mozna tez dodac do sosu starty imbir, czy czosnek, lub ostra papryczke.
Magdalena Bassett
|