Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
s.nask.pl!news.nask.org.pl!plix.pl!newsfeed1.plix.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed.neo
strada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: SLONE KOZACKIE CIASTECZKA PANSLAVISTY
Date: Fri, 5 Dec 2008 17:23:08 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 30
Message-ID: <ghbl11$383$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <ghalm3$21r$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<za5gdkf953wa.2cusurdrh49z$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: abcm163.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1228494689 3331 83.6.228.163 (5 Dec 2008 16:31:29
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 5 Dec 2008 16:31:29 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 081204-0, 2008-12-04), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:317642
Ukryj nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:za5gdkf953wa.2cusurdrh49z$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 5 Dec 2008 08:34:48 +0100, Panslavista napisał(a):
>
> > Dla uzyskania takiego twarogu potrzebna jest prasa - w sklepach twarogi
> > to zazwyczaj półpłynne braje nie nadające się na dobre serniki, te
> > ciasteczka czy też inne wyroby, a nawet do pokrojenia na plastry do
pieczywa
> > i polania miodem...
> > Jeżeli mąż nie ma obu rąk lewych może wykonać taką prasę z deseczek
>
> Jeśli kupny twaróg jest za mokry, owijam go kilkoma warstwami tetry (mam
> taką specjalną kuchenną - za każdym razem praną i gotowaną, oczywiście),
> wkładam w worek foliowy, przyciskam deską, kładę na taborecie kuchennym
> i... sobie na nim siadam na pół godzinki (a'la Jagienka, co łupą orzechy
> dupała), aby pooglądać TV.
> :-D
Zaraz zjawią się pod egida Bluzgacza podniecone perspektywą Kupście...
W zasadzie to lepsze dwie deski połączone zawiasą, najlepiej
nierdzewną - twaróg wkładamy do trójkątnego woreczka, a ten pomiędzy deski,
koniec z zawiasą do zlewozmywaka. Na koniec górnej deski dajemy jakiś ciężar
i rano ser gotowy. Najlepsza zawiasa byłaby z nierdzewki.
Serek o tym kształcie o róznych rozmiarach - malejących przez
postępujący żydokomunizm był tradycyjnym kształem w moim Beskidzie Niskim...
Przywożono nam go lub kupowaliśmy na targu - te odbywały się w Gorlicach dwa
razy w tygodniu - we wtorek wielki jarmark, w piątek mały - żywnościowy.
|