Data: 2004-06-17 12:09:52
Temat: Re: Sałata
Od: "SabAda" <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Wiem że jest zupa z sałaty.
> Ale nie znam przepisu niestety.
-dzięki za podpowiedź. Znalazłam zupę z sałaty u optymalnych.
Może poeksperymentuję. Wklejam przepis
1500 g wywaru z kości i warzyw
. 2 duże główki sałaty zielonej
. 100 g masła extra
. 200 g kalafiora
. 200 g pomidorów
. 60 g żółtego sera
. 20 g mąki
. 30 g ketchupu
. 150 g śmietany 30%
. ocet, sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa - do smaku
Sałatę oczyścić z pożółkłych i uszkodzonych liści. Opłukać, pokrajać, dodać
masło i udusić na małym ogniu, często mieszając. Całość zemleć. Kalafior
opłukać w lekko zakwaszonej wodzie, podzielić na cząstki, zalać wywarem i
ugotować.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokrajać w cząstki.
Masło rozgrzać, wymieszać z mąką i zasmażyć, nie rumieniąc.
Połączyć z kalafiorem, przecierem z sałaty, pomidorami, ketchupem, śmietaną
i startym serem. Zagotować i doprawić do smaku.
Skład w 100 g potrawy
Białko 2,1
Tłuszcz 7,5
Węglowodany 1,9
|