Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!not-for-m
ail
From: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sałata
Date: Wed, 10 May 2006 16:12:04 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 29
Message-ID: <e3ss8f$33l$1@news.onet.pl>
References: <e3sjq9$mva$1@nemesis.news.tpi.pl> <e3sqbm$h82$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 158.75.31.20
X-Trace: news.onet.pl 1147270223 3189 158.75.31.20 (10 May 2006 14:10:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 10 May 2006 14:10:23 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Sender: zIyicQt0BZeh1bE33IjxnP9lnoEGNisg
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268505
Ukryj nagłówki
Użytkownik "tmk" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:e3sqbm$h82$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "batory" <b...@p...beztego.onet.pl> napisał w wiadomości
> news:e3sjq9$mva$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Nadszedł sezon na sałatę. > Macie jakieś propozycje?
>> Pozdrawiam - Agnieszka
>>
> Dawno dawni temu u mnie w domu jadło się parzoną sałatę. Ale jest to
> pewnie
> wyjątkowo nie zdrowe,niwstrawne i mocno kaloryczne
> i jeszcze rzadko kto się da na to namówić. Mojego męża i syna odrzuca.
> Potrzebana patelnia najlepiej żeliwna długo trzymająca ciepło
> 2 sałaty , 1/3 kostki smalcu, łyżka cukru, trochę soli ,2-3 łyżki octu,
> kilka łyżek wody(ma się dusić nie smażyć)
> smalec rozpuscić dodać kilka łyżek wody ,cukier sól i ocet .wrzucić słatę.
> gotowa jest po ok 5 minutach kiedy przypomina gotowany szpinak-czyli
> liście
> nabiorą gotowanego koloru. W smaku ma być dośc kwaśna jak korniszon ale
> lekko posłodzona.
> Je się bardzo gorącą, nie może ostygnąć. Zwykle z młodymi ziemniakami i
> pieczoną biała kiełbasą
Brzmi super. Muszę wypróbować. To jakiś stary tradycyjny przepis? Ma to
swoją oryginalna nazwę (jako, że ja fascynat dawnej kuchni)?
DJD
|