Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "tmk" <t...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sałata
Date: Wed, 10 May 2006 17:25:03 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <e3t0l6$hv6$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e3sjq9$mva$1@nemesis.news.tpi.pl> <e3sqbm$h82$1@nemesis.news.tpi.pl>
<e3ss8f$33l$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: aaf66.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1147274726 18406 83.16.5.66 (10 May 2006 15:25:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 10 May 2006 15:25:26 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268516
Ukryj nagłówki
> Brzmi super. Muszę wypróbować. To jakiś stary tradycyjny przepis? Ma to
> swoją oryginalna nazwę (jako, że ja fascynat dawnej kuchni)?
>
> DJD
>
Po prostu sałata parzona. Nawet znalazłam kilkaw google Tu wersja Light ;)
ale to nie to
http://www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_i
nt.php?id_p=6346 .
próbowałam kiedyś robić na oleju i z sokiem z cytryny ale wyszły "flaki z
olejem:" jest też przepis an mniam mniam ale to serwis płatny więc nie wiem
jaki.
Moja babcia pochodziała ze wschodu, ale to chyba jednak nie jest tradycyjny
przepis litewski.Chociaż tu tak napisali
http://k14.kuchniaonline.pl/index.php?id=1536&nr29=3
7
Ja zwykle jeszcze ręcznie wydzieram ogonki czyli głąbki w liściach bo ich
nie lubię. No i na stół wjeżdzało zawsze z patelnią bo ma być gorące i
wygrzebuje się te listki z zalewy widekcem już przy jedzeniu.
No i najważniejsze sałata znacznie zmniejsza swoją objętość, czyli gotowego
dania jest dość mało.
http://kuchnia.gery.pl/cms/index.php?id=5247 Wersja ze skwarkami mi nie
odpowiada bo te skwarki jakieś takie rozmoknięte. Babcia wyławiała je ze
smalcu na ziemniaki,a potem dodawała wodę ocet i sałatę.
|