Data: 2006-02-28 12:26:32
Temat: Re: Sashimi
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał w wiadomości
news:M%EMf.24821$3W5.19587@trnddc02...
>> "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> wrote in message
>> news:dtugnf$bgk$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>> cyt.: "sashimi to rodzaj sushi AFAIK
>>> Konrad J. Brywczyński"
>
> Skad masz taka diefinicje, bo sushi to przyprawiony ryz, uformowany lub
> nie, pokryty ryba, innymi stworkami morskimi, warzywami lub jajkiem. Owa
> pokrywa moze byc surowa, marynowana lub gotowana. Jest pare rodzajow
> sushi - nigti, futomali, hasomaki) ale ryz i "gora" je laczy. "Sushi
> meshi" to ugotowany ryz przyprawiony slodkim octem ryzowym.
>
> Sashimi natomiast - jako skladnik - to surowa ryba. Jesli sie wezmie
> sashimi i polozy na odpowiednio przygotowanym i przyprawionym ryzu --
> powstaje sushi z dana ryba.
>
> Sashimi jako potrawa to plasterki surowej ryby podawane z cienko
> pokrojonymi warzywkami i przyprawami. Podawane zwykle jako przekaska czy
> "pierwsze danie."
Przykro mi bardzo, ale sashimi jest rodzajem sushi :)
Sushi to grupa podstawowa, do ktorej naleza sashimi, makizushi, nigirizushi
itp.
Sashimi nie tworzy sie wylacznie z surowej ryby i nie sa to koniecznie
plasterki. Jest to jeden z wielu sposobow podawania sashimi.
Generalnie sa to kawalki ryby badz innych frutti di mare, podane w
odpowiednio ozdobionej kompozycji na stylowej, badz zupelnie "prostej" desce
lub na japonskiej porcelanie. Do tego dodaje sie gari, shoyu,
wasabi...ewentualnie jeszcze tarty przymrozony dajkon :)
Zaznaczam, ze tworzenie sushi to sztuka, cala ceremonia owiana jest nutka
tajemnicy, ktora znaja wylacznie Sushacy :)
Pozdrawiam
corka Iwony
|