Data: 2000-02-17 17:43:08
Temat: Re: Schab
Od: Bogusław Kempny <k...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena Bassett wrote:
> Oto moj ulubiony schab pieczony z rodzynkami i sliwkami suszonymi (w
> poznanskim nazywaja je prunelki)
> Schab dobrze natrzec sola, pieprzem i majerankiem. Trzonkiem drewnianej lyzki
> zrobic podluzna dziure przez caly schab. Nadziewac te dziure na przemian
> sliwkami i rodzynkami, wpychajac je w glab palcami i trzonkiem od lyzki. Ja
> skrapiam rodzynki woda, zeby byly lepkie i posypuje je majerankiem. Nastepnie
> obsmazam caly schab na patelni na malej ilosci oleju i masla, wkladam do
> brytfanki, podlewam szklanka wody i pieke przez 2 godziny. Podaje pokrojony w
> plastry, z ryzem i salata. Sos mozna zagescic zasmazka, doprawic rosolem i
> przyprawami.
Moj przepis jest bardzo podobny, jednak daje same sliwki, a po
obsmazeniu
dodaje jeszcze bialego pieprzu, majeranku i do pieczenia (tak,
to nie pomylk)
szklanke slodkiej smietany.
BK
|