Data: 2002-03-28 12:48:27
Temat: Re: Schab pieczony
Od: "Niteczka" <o...@l...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!
Swoj schab przygotowuje w nastepujacy nieskomplikowany sposob:
Na miesie rozcieram kilka uprzednio zmiazdzonych zabków czosnku, nacieram
vegeta (zwiera juz sol), cukrem, pieprzem, ostra papryka i majerankiem. Tak
natarte przyprawami mieso odstawiam w naczyniu na jeden dzien.
Nastepnie mieso wrzucam na chwile (3 minuty) do gotujacej sie wody (traci
wiekszosc "zewnetrznych" przypraw, ale przez czas lezenia zdazylo nimi
przejsc, takze nie nalezy sie tym martwic). Wyjmuje z wrzatku, zawijam w
folie aluminiowa. Taki schab zanurzony w wodzie do polowy w naczyniu
zarodpornym pieke dokladnie rowno 1,5h w temperaturze 180C. Wychodzi smaczny
kruchy, nie wiorasty, aromatyczny, nie mdly.
Zycze smacznego,
Niteczka
|