Data: 2004-09-30 05:07:48
Temat: Re: Schab w mleku
Od: "(Na)Lesnik" <n...@n...lubi.spamu>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Schab w mleku po lombardzku
> Podaje Robert Makłowicz
> ˇ 1 kg schabu bez kości,
> ˇ 2 ząbki czosnku,
> ˇ 2 gałązki rozmarynu,
> ˇ 500 ml białego wytrawnego wina,
> ˇ łyżka masła,
> ˇ 2 łyżeczki mąki,
> ˇ 750 ml mleka,
> ˇ sól,
> ˇ pieprz
>
> Mięso włożyć do miski, dodać gałązkę rozmarynu i posiekany w plasterki
> czosnek, zalać winem, przykryć i trzymać 24 godziny w lodówce. Wyjąć,
> starannie osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić i natrzeć świeżo zmielonym
> czarnym pieprzem, delikatnie oprószyć mąką. W rondlu o grubym dnie niezbyt
> mocno rozgrzać masło, włożyć mięso i na niewielkim ogniu obsmażyć ze
> wszystkich stron. Wlać mleko, dodać drugą gałązkę rozmarynu i dusić pod
> przykryciem na małym ogniu 2 godziny. Mięso wyjąć na półmisek, odstawić do
> ciepłego piekarnika, sos gotować, aż nabierze kremowej konsystencji. Schab
> podawać pokrojony w plastry polewane sosem
>
Dzięki serdeczne. Mam jeszcze tylko jedno pytanie. Podawać _na_ sosie,
czy _polane_ sosem? Mam taką małą wątpliwość, więc wolę się zapytać.
Odnośnie przepisu - jeszcze raz dziękuję:)
--
Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
------------------------------------------
GG:4742410 RLU:304850 www.forestlandia.com
------------------------------------------
|