Data: 2004-09-27 10:40:47
Temat: Re: Schab w mleku
Od: Ulka <ug_ulka@usun_to_poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Schab w mleku po lombardzku
Podaje Robert Makłowicz
ˇ 1 kg schabu bez kości,
ˇ 2 ząbki czosnku,
ˇ 2 gałązki rozmarynu,
ˇ 500 ml białego wytrawnego wina,
ˇ łyżka masła,
ˇ 2 łyżeczki mąki,
ˇ 750 ml mleka,
ˇ sól,
ˇ pieprz
Mięso włożyć do miski, dodać gałązkę rozmarynu i posiekany w plasterki
czosnek, zalać winem, przykryć i trzymać 24 godziny w lodówce. Wyjąć,
starannie osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić i natrzeć świeżo zmielonym
czarnym pieprzem, delikatnie oprószyć mąką. W rondlu o grubym dnie niezbyt
mocno rozgrzać masło, włożyć mięso i na niewielkim ogniu obsmażyć ze
wszystkich stron. Wlać mleko, dodać drugą gałązkę rozmarynu i dusić pod
przykryciem na małym ogniu 2 godziny. Mięso wyjąć na półmisek, odstawić do
ciepłego piekarnika, sos gotować, aż nabierze kremowej konsystencji. Schab
podawać pokrojony w plastry polewane sosem
|