Data: 2005-02-25 13:57:28
Temat: Re: Seler - co by tu zrobić
Od: 'madzik' <m...@g...niet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marcin:
> Moze ktoś ma z grupowiczow jakies dobre, sprawdzone przepisy na potrawy z
> selera. Jakies sałatki.. a moze ktoś w panierce robił? Prosze o pomoc.
Przy okazji szukania fasolki znalazłam coś takiego (brzmi ciekawie...
może się sama skuszę, jak juz nie będę mogła patrzeć na fasolkę ;-) ):
"SELERY FASZEROWANE PIECZARKAMI
4 dość duże selery wyszorować pod bieżącą wodą, zalać wrzącą wodą z
dodatkiem kilku łyżek mleka, ugotować na pół miękko pod przykryciem.
Odcedzić, wystudzić, obrać, przekroić na pół i wydrążyć zostawiając dość
grube ścianki.
Pieczarki (ok. 25 dkg) oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć,
dodać 10 dkg pokrajanej w kostkę szynki, łyżkę posiekanej natki
pietruszki i łyżkę keczupu. Doprawić do smaku, napełnić selery, posypać
startym żółtym serem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym
tłuszczem. Zapiec ok. 10 minut.
Podawać jako dodatek do pieczeni wołowej lub jako samodzielne danie.
wg Henryka Dębskiego"
ze strony: http://www.kuchnia.com.pl/DiD/jarz.html
--
Pozdrawiam ciepło,
Magda
********************
http://42.pl/url/aQt
|