Data: 2001-08-22 23:17:38
Temat: Re: Serek Mascarpone
Od: "Kamila Perczak" <c...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <a...@p...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:1...@n...onet.pl...
> Co (i jak:) jeszcze mozna "spreparowac" z serka mascarpone poza tiramisu?
W książce "Kuchnia włoska" Świata Książki znalazłam coś takiego:
Pucharek mascarpone
400 g mascarpone
1/2 cytryny
2 żółtka
120 g cukru
2 białka
300 g świeżych truskawek (na świeże w tej chwili raczej brak szans, można
spróbować z mrożonymi)
1 kieliszek likieru pomrańczowego
kilka pistacji i listków melisy
Mascarpone utrzeć z sokiem, skórką otartą z 1/2 cytryny, żółtkami i 80 g
cukru na gładką masę. Białka ubić na sztywno, wymieszać z masą. Truskawki
umyć, osuszyć (jeśli świeże, rzecz jasna) wymieszać z resztą cukru i
likierem. Połowę truskawek włożyć do 4 pucharków, na wierzchu położyć połowę
masy serowej, znów truskawki i znów masa. Całość udekorować pistacjami i
melisą. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Pozdrówka
Kamila Pe.
|