Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.internetia.pl!newsfe
ed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sernik nie sernik...
Date: Mon, 8 Mar 2004 12:08:00 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 46
Message-ID: <c2hk6j$bj1$1@inews.gazeta.pl>
References: <c2fsn9$vva$1@opat.biskupin.wroc.pl> <8...@y...com>
<c2fu3i$1k8$1@opat.biskupin.wroc.pl>
<1...@y...com>
<c2fvle$35r$1@opat.biskupin.wroc.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.153.178.200
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1078744083 11873 217.153.178.200 (8 Mar 2004 11:08:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 8 Mar 2004 11:08:03 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-User: kinga.macyszyn
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:194369
Ukryj nagłówki
> Ale, ale... Poniekąd zdublowałam wątek Kingi Macyszyn (sernik jogurtowy) -
> przepraszam. Tak to czasem bywa, gdy człowiek myśli o czymś i najpierw
> napisze, a dopiero potem poczyta co się ostatnio na grupie działo
(pisało).
> I chyba wykorzystam przepisy podane w tamtym wątku bo brzmią smakowicie
> :-)))
>
Witaj :)
Zrobiłam sernik, ale następnym razem trochę zmodyfikuję proporcje, więc
podaję już zmodyfikowane:
Paczka biszkoptów (150 g)
3 galaretki o dowolnym smaku (u mnie był Oetker wiśniowy)
3 jogurty owocowe o takim samym smaku jak galaretka - opakowania po 150 g
(wzięłam Zotty wiśniowe)
1 galaretka o innym smaku niż poprzednie 3 (użyłam pomarańczowej).
szklanka bardzo mocnej herbaty (zaparzona z 3 torebek)
pół opakowania cukru wanilinowego
2 pomarańcze albo 4 mandarynki
5 dkg rodzynek
Małą kwadratową blachę albo średnią tortownicę wyłożyć namoczonymi w
herbacie z cukrem wanilinowym biszkoptami.
3 galaretki rozpuścić w 3/4 wody, ostudzić, dodać jogurty. Zalać częścią
masy biszkopty (ale tylko tak, żeby sięgały do połowy biszkoptów), wstawić
do lodówki albo na balkon - w takiej ilości zastygnie w 15 minut, a mi,
kiedy wlewam całość, biszkopty wypływają na wierzch.
Wysypać sparzone rodzynki, wlać resztę masy, znowu do lodówki.
Na masę położyć pokrojone na drobno pomarańcze, zalać galaretką
pomarańczową. Do lodówki i smacznego.
Poprzedni przepis miał inne proporcje, tj. były po 2 x 2 różne galaretki i 2
jogurty, kiedy się robi w takiej proporcji to masa jogurtowa nie wytrzymuje
ciężaru galaretki i się "przewraca".
A lekko osłodzony jogurt naturalny robi Danone - szukaj takich samych
pojemników jak jogurt naturalny bez cukru, tylko z zielonymi elementami
opakowania.
--
pozdrawia KingAM
"Zapierdzielasz na wysokich obrotach żeby na butelczynę chleba zarobić,
to potem się tak dzieje" [Gajowy Marucha]
|