Data: 2006-09-21 09:19:49
Temat: Re: Sernik pascha w kulkach
Od: BBjk <b...@Q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista napisał(a):
> A błąd - pascha (potrawa) ze wschodniej Polski obecnie Białoruś, Litwa Rosja
> itp.
Jasne, wschodnia Polska rozciągała się od Uralu.
A w "Cymes czyli kuchnia żydowska" p. Katarzyny Pospieszyńskiej jest
> przepis pod tytułem "Paschalne serowe kulki" na str.16.
Jasne, bardzo to przypomina ten słodki surowy ser z opisu wątkodawczyni:
1/2 szklanki zmielonej macy,
1 szklanka twarogu
1 roztrzepane jaja
szczypta pieprzu
olej do głębokiego smażenia,
zmielona maca
gęsta śmietana do maczania.
By nie zanudzać Grupy, powiem tylko, że jest to smażony na oleju rodzaj
placuszków,pikantna zakąska. A panu, ze tak się wyrażę,slawiście,
pomyliła sie pascha, tradycyjna wielkanocna rosyjska potrawa z
wyszperanym w "Cymesie" przepisem dotyczącym zakąski serwowanej na
święto Pesach, które to potrawy (słodka wielkanocna pascha rodem z Rosji
i paschalne pieprzne smażone kulki) nie mają nic wspólnego ze sobą, poza
wyrazem "pascha" i odrobiną sera.
--
pa, BBjk
|