Data: 2006-09-21 09:23:59
Temat: Re: Sernik pascha w kulkach
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"BBjk" <b...@Q...pl> wrote in message
news:eetld7$nrq$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
>> A błąd - pascha (potrawa) ze wschodniej Polski obecnie Białoruś, Litwa
>> Rosja itp.
>
> Jasne, wschodnia Polska rozciągała się od Uralu.
>
> A w "Cymes czyli kuchnia żydowska" p. Katarzyny Pospieszyńskiej jest
>> przepis pod tytułem "Paschalne serowe kulki" na str.16.
>
> Jasne, bardzo to przypomina ten słodki surowy ser z opisu wątkodawczyni:
>
> 1/2 szklanki zmielonej macy,
> 1 szklanka twarogu
> 1 roztrzepane jaja
> szczypta pieprzu
> olej do głębokiego smażenia,
> zmielona maca
> gęsta śmietana do maczania.
>
> By nie zanudzać Grupy, powiem tylko, że jest to smażony na oleju rodzaj
> placuszków,pikantna zakąska. A panu, ze tak się wyrażę,slawiście, pomyliła
> sie pascha, tradycyjna wielkanocna rosyjska potrawa z wyszperanym w
> "Cymesie" przepisem dotyczącym zakąski serwowanej na święto Pesach, które
> to potrawy (słodka wielkanocna pascha rodem z Rosji i paschalne pieprzne
> smażone kulki) nie mają nic wspólnego ze sobą, poza wyrazem "pascha" i
> odrobiną sera.
> --
> pa, BBjk
Nic mi się nie pomyliło, odpowiedziałem przedpiścy... Ja wiem, jak
wygląda a nawet smakuje wielkanocna pascha, nawet taka polewana czekolada
jak w książce Dębskich.
Zanim zarzucicie niescisłość czytajcie przynajmniej tego, komu odpowiadam.
Wiem, że Pani mnie nie lubi, choć mógłbym zachodzić w głowę - dlaczego,
ale nie zachodzę - nie muszą mnie wszyscy kochać...
|