Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: b...@w...pl (MiKa)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Serowa wspania³a zupa - przepis
Date: Mon, 28 Oct 2002 12:38:52 +0000 (UTC)
Organization: kukbuk izy - http://www.kuchnia.serwisy.net
Lines: 71
Message-ID: <apjb4s$lp0$1@news2.tpi.pl>
References: <3...@p...pulawy.pl>
NNTP-Posting-Host: saturn.j.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.tpi.pl 1035808732 22304 213.25.83.135 (28 Oct 2002 12:38:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 28 Oct 2002 12:38:52 +0000 (UTC)
X-HTTP-Posting-Host: qj146.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
User-Agent: NewsPortal 0.24pre3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:132016
Ukryj nagłówki
aniab wrote: Od samego czytania leci slinka...
Wyprobuje z pewnoscia. Ale musze wtracic trzy grosze.
Ja do wielu zup (jarzynowych, grzybowych) dodaje serki
topione. Szczegolnie gdy zdarzy sie zapomniec w
sklepie o smietanie. Ale nie tylko. Dodaja zupom
"glebi". Szczegolnie zyskuje pieczarkowa z serkiem
pieczarkowym.
pozdrawiam
MiKa
> Przepis umieściłam wcześniej, ponownie powtarzam - wart
porzucenia
> wszystkich diet i spróbowania zup dla tych co ich nie
lubią :
> Ostatnio zrobiłam pyszną zupę. Nawet garnek został
dokładnie przez moje
> dzieci nie lubiące zup wyskrobany i "wylizany"
> Ponizej podaję przepis :
> Uwaga : ( ja robiłam z pół porcji i wystarczyło dla 7
osób z dokładką
> podawana w małych miseczkach)
> 1.2 kg miesa mielonego szynki lub chudej łopatki
wieprzowej,
> 2 serki topione Hochland śmietankowe,
> 2 serki topione Hochland ziołowe,
> por,
> 4 średnie cebule,
> woda,
> 1 śmietana wg mnie wystarcza 12 %
> przyprawy, sól, pieprz, vegeta lub warzywa (marchew,
pietrucha i seler -
> później wyjęte i zużyte do sałatki lub na jakiś inny
zbożny cel )
> Mięso zmielone zalewamy wodą, dodajemy ew. jeśli ktoś
używa warzyw
> gotujemy tak ok. 15 min ( od punktu zasyczenia) w
szybkowarze. Ja
> robiłam zupke bez warzyw, tylko z vegetą i wyszła
znakomita a
> zaoszczędza się czas poświęcony na ich obieranie.
Otwieramy szybkowar
> czywiście po wypuszczeniu pary - bezpiecznie, stawiamy z
powrotem na
> kuchnie i czynimy dalsze działania. Dodajemy do
gotującej się cały czas
> zupy cebulkę posiekana drobno i zeszkloną na oleju,
potem zeszklony
> pocięty w paseczki por, Następnie dodajemy do cały czas
gotującej się
> zupy pokrojone w plasterki serki łyżką drewnnianą je
troche rozcierając
> w zupie, a na końcu śmietanę wymieszaną z odlaną
wcześniej zupką w
> ilości 1/2 szkl. - coby nam sie nie zważyła,
pzryprawiamy do smaku i
> zupka gotowa.
> Podajemy z pieczywem lub z grzankami
> SMACZENGO w te chlodne i wilgotne popołudnia.
> Może zupka przyda się na wszystkich świętych - coby się
rozgrzać i
> dobrze posilić.
> Z pozdrowieniami Aniab
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
|