Data: 2002-10-28 14:06:41
Temat: Re: Serowa wspaniała zupa - przepis
Od: g...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
1.2 kg miesa mielonego szynki lub chudej łopatki wieprzowej,
> 2 serki topione Hochland śmietankowe,
> 2 serki topione Hochland ziołowe,
> por,
> 4 średnie cebule,
> woda,
> 1 śmietana wg mnie wystarcza 12 %
> przyprawy, sól, pieprz, vegeta lub warzywa (marchew, pietrucha i seler -
> później wyjęte i zużyte do sałatki lub na jakiś inny zbożny cel )
> Mięso zmielone zalewamy wodą, dodajemy ew. jeśli ktoś używa warzyw
> gotujemy tak ok. 15 min ( od punktu zasyczenia) w szybkowarze. Ja
> robiłam zupke bez warzyw, tylko z vegetą i wyszła znakomita a
> zaoszczędza się czas poświęcony na ich obieranie. Otwieramy szybkowar
> czywiście po wypuszczeniu pary - bezpiecznie, stawiamy z powrotem na
> kuchnie i czynimy dalsze działania. Dodajemy do gotującej się cały czas
> zupy cebulkę posiekana drobno i zeszkloną na oleju, potem zeszklony
> pocięty w paseczki por, Następnie dodajemy do cały czas gotującej się
> zupy pokrojone w plasterki serki łyżką drewnnianą je troche rozcierając
> w zupie, a na końcu śmietanę wymieszaną z odlaną wcześniej zupką w
> ilości 1/2 szkl. - coby nam sie nie zważyła, pzryprawiamy do smaku i
> zupka gotowa.
> Podajemy z pieczywem lub z grzankami
> SMACZENGO w te chlodne i wilgotne popołudnia.
> Może zupka przyda się na wszystkich świętych - coby się rozgrzać i
> dobrze posilić.
> Z pozdrowieniami Aniab
Cześć!
Aniu, ja tę zupę gotuję na wywarze z mięsa lub jarzyn, a jak jest gotowa, to
dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę albo groszek ptysiowy.
Taka wariacja na temat zupki- ale jest pyszna, przyznaję...
Pozdrawiam- Gosia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|