Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!fargo.cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!news.nask.pl!news.us.e
du.pl!newsfeed.silweb.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: g...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Serowa wspaniała zupa - przepis
Date: 28 Oct 2002 15:06:41 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 37
Message-ID: <6...@n...onet.pl>
References: <3...@p...pulawy.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1035814001 408 192.168.240.245 (28 Oct 2002 14:06:41 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Oct 2002 14:06:41 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.98.9.155
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:132042
Ukryj nagłówki
1.2 kg miesa mielonego szynki lub chudej łopatki wieprzowej,
> 2 serki topione Hochland śmietankowe,
> 2 serki topione Hochland ziołowe,
> por,
> 4 średnie cebule,
> woda,
> 1 śmietana wg mnie wystarcza 12 %
> przyprawy, sól, pieprz, vegeta lub warzywa (marchew, pietrucha i seler -
> później wyjęte i zużyte do sałatki lub na jakiś inny zbożny cel )
> Mięso zmielone zalewamy wodą, dodajemy ew. jeśli ktoś używa warzyw
> gotujemy tak ok. 15 min ( od punktu zasyczenia) w szybkowarze. Ja
> robiłam zupke bez warzyw, tylko z vegetą i wyszła znakomita a
> zaoszczędza się czas poświęcony na ich obieranie. Otwieramy szybkowar
> czywiście po wypuszczeniu pary - bezpiecznie, stawiamy z powrotem na
> kuchnie i czynimy dalsze działania. Dodajemy do gotującej się cały czas
> zupy cebulkę posiekana drobno i zeszkloną na oleju, potem zeszklony
> pocięty w paseczki por, Następnie dodajemy do cały czas gotującej się
> zupy pokrojone w plasterki serki łyżką drewnnianą je troche rozcierając
> w zupie, a na końcu śmietanę wymieszaną z odlaną wcześniej zupką w
> ilości 1/2 szkl. - coby nam sie nie zważyła, pzryprawiamy do smaku i
> zupka gotowa.
> Podajemy z pieczywem lub z grzankami
> SMACZENGO w te chlodne i wilgotne popołudnia.
> Może zupka przyda się na wszystkich świętych - coby się rozgrzać i
> dobrze posilić.
> Z pozdrowieniami Aniab
Cześć!
Aniu, ja tę zupę gotuję na wywarze z mięsa lub jarzyn, a jak jest gotowa, to
dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę albo groszek ptysiowy.
Taka wariacja na temat zupki- ale jest pyszna, przyznaję...
Pozdrawiam- Gosia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|