Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!news.internetia.pl!isdnet!newsfeed.cwix.co
m!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <M...@w...net>
Reply-To: M...@w...net
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sklepowe ciasto na baklawe?
References: <3...@w...net> <8...@4...com>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 57
Date: Mon, 25 Feb 2002 18:55:37 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1014692329 4.33.132.12 (Mon, 25 Feb 2002 18:58:49 PST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 25 Feb 2002 18:58:49 PST
Organization: None
X-Received-Date: Mon, 25 Feb 2002 18:58:49 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:97509
Ukryj nagłówki
Krysia Thompson wrote:
>
> >Czy mozna dostac gotowe ciasto na baklawe? W USA phyllo pastry. Sa to
> >papierowo-cienkie platki ciasta, ktore smaruje sie roztopionym maslem i
> >uklada warstwowo, zapieka nadziane czyms, jak np. nadzieniem na strudel,
> >czy grzybowym, etc. Jesli mozna to dostac, podam pare przepisow.
> >Magdalena Bassett
>
> a po naszemu to filo pastry... fajne rzeczy mozna do srodka klasc
> ;). Mozna robic indywidualne zawijaski tez
>
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana
Czyli pewnie w Polsce nie ma :(
Wlasnie wymyslilam i wyprobowalam calkiem nowa zakaske, w sklad ktorej
musi wchodzic to ciasto.
Krysiu, wyprobuj choc Ty, niech sie ktos nacieszy.
12 pieczarek o duzych kapeluszach (4-6 cm)
1 srednia cebula
2 lyzki masla
1 lyzeczka pieprzu
1 lyzeczka soli
9 kawalkow ciasta phyllo
100 ml stopionego masla
pedzel (pendzel)
Rozgrzac piec do 200C/400F. Usunac nogi z pieczarek. Obrac 9 pieczarek
ze skory i kolnierzyka, 3 pieczarki posiekac na drobno. Cebule posiekac
na male kawalki, podsmazyc na patelni na masle, dodac pieczarki, dodac
przyprawy, smazyc na malym ogniu, az grzyby beda gdzieniegdzie podsmazone.
Na desce ulozyc obrane pieczarki jak miseczki i napelnic kazda czubata
lyzeczka nadzienia cebulowo-pieczarkowego, dzielac cale nadzienie rowno.
Na duzej desce ulozyc arkusz ciasta, polowe posmarowac roztopionym
maslem, zlozyc na pol, marszczac troche, niezbyt rowno, znow posmarowac
maznieciami pedzla, nierowno zlozyc na pol, ustawic na srodku jedna
napelniona pieczarke i podniesc brzegi ciasta do gory naokolo grzyba,
zaciesniajac, jak sakiewke i rozposcierajac brzegi. Nie musi to byc
dokladne, nic sie nie rozleci. Ustawic na nieposmarowanej blasze, piec
20 minut lub krocej az ciasto bedzie mialo zlotobrazowe brzegi. Podac na
talerzykach z nozem i widelcem, kazdy kroi sobie na cwiartki.
Jest to wyjatkowo ciekawa przystawka. Spelnia podstawowa zasade yin i
yang - chrupkie ciasto - miekkie grzyby, wiec interesujace
przeciwstawienie w ustach, smakowo spisuje sie pierwszorzednie, mozna
dodac rozne inne przyprawy, gdybym miala pod reka estragon, to bym
uzyla. Jak kto lubi ostrzej, mozna uzyc czerwonej cebuli. Dodatek
posiekanego i podsmazonego boczku tez moze byc ciekawy.
Magdalena Bassett
|