Data: 2007-03-13 13:30:46
Temat: Re: Skrobia ziemniaczana
Od: "Antek Laczkowski" <a...@p...wyrzuc.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 13-03-2007 o 11:51:02 Tomasz Dryjanski <i...@o...pl>
napisał(a):
> Istnieje pewna subtelna różnica, bo mąka ziemniaczana to suchy, biały
> proszek, a skrobia ziemniaczana może być dodatkiem do czegokolwiek,
> również w postaci przetworzonej, np. w kisielu.
> Można powiedzieć, że mąka ziemniaczana składa się w stu procentach ze
> skrobii ziemniaczanej.
Przynajmniej w założeniu (zawarość mąki w mące)...
A swoją drogą czy w kisieli (a lepiej: w krochmalu) to nadal skrobia,
czy już nie? Wiem, że "kulki" skrobi zaczynają się rozplątywać (?),
ale czy to nadaje kleistość a potem sztywność kisielowi/krochmalowi?
Antek
PS: Tomku, spotykam Cię na podobnych (do moich zainteresowań) grupach :)
Może by kiedyś wiosną ponownie się spotkać przy browarkach?
Swoją droga, czy zwróciłeś uwagę, że w 4D płaszczyzny mogą
przecinać się w *jednym* punkcie?
A.
|