Data: 2002-12-15 13:55:13
Temat: Re: Skrzydełka - Pomoc
Od: "uciecha" <u...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Simon Templer" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:athtqn$cua$1@news.tpi.pl...
> Witam
>
> Jest niedziela koło 14 a ja nadal nie wiem co zrobić do jedzenia.
Pomóżcie.
> Mam w zamrażalniku skrzydełka (w zasadzie już je wyjąłem i rozmrażam).
Jest
> tego ładne kilo.
> Poradźcie w jaki sposób je przyrządzić.
>
> Robię się coraz bardziej głodny :(
>
> Czekający na ciekawe propozycje i przepisy
>
> Simon
Witam:-)
Jesli mowa o skrzydełkach, to mnie przychodzą na myśl dwa przepisy -jeden na
słodko, drugi przeciwn -troszke doprawiony, ale oba proste, choc jeden
wymaga czasu na przygotowanie:-)
Wiec do rzeczy, najpierw skrzydełka przecinam w połowie, aby były to takie
krótkie kawałeczki, potem te kawałki zalewam przyprawa magi (Winiar). Dodac
musze , że nawet dosc mocno w niej pływają:-) I teraz , cały problem w tym,
ze powinny tak sobie leżeć ok.2-3 godzin. Musisz co jakis czas mieszć je, by
magi dokładnie przeszła to mięso:) Teraz to juz tylko roztrzepać jajko
(jedno lub dwa) i wrzucic te skrzydła do tych jajek ( prościej tak, niż
bawić sie po jednym kawałku:). Później to juz tylko na patelnie z
rozgrzanym olejem (można przykryc pokrywką) i smażyć az uzyskamy piekny
kolor -lekko przypieczony :)
Drugi przepisa na słodko -gotujemy (ale nie do miekkości) skrzydełka, w
osolonej wodzie z przyprawą -np. vegeta, lub warzywach. Póxnie przekładamy
na patelnię, dodając jedą łżke wywaru rosołowego (tego, w którym sie
gotowały) i trzech łyżek miodu. Nastepnie pilnujemy by ich nie przypalić i
tak długo aż uzyskamy piekny złocisty kolor:)
I to tyle -życzę smacznego:)
Pozdrawiam -lucyna
|