Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!newsfeed.neos
trada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: JerzyN <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Śledź
Date: Mon, 07 Apr 2008 22:43:49 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 24
Message-ID: <fte14k$a98$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <f...@s...googlegroups.com>
Reply-To: j...@g...pl
NNTP-Posting-Host: dqh113.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1207601108 10536 83.24.167.113 (7 Apr 2008
20:45:08 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 7 Apr 2008 20:45:08 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.12 (Windows/20080213)
In-Reply-To: <f...@s...googlegroups.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:312371
Ukryj nagłówki
c...@r...pl pisze:
> Post minął a ja chcę wrócić do tematu postnego. Śledź. Właśnie
> skonsumowałem przepysznego matjasa. Nie miał nic wspólnego z ze
> śledziem a'la matjas. Był po prostu mtjasem (kiedyś zwany ulikiem)
> jakiego pamiętam z dzieciństwa. Śledź zakupiony w Makro za niespełna
> 11 PLN, którego po rozmrożeniu nie trzeba było moczyć. To co u nas
> sprzedają jako matjasy to niestety jakaś chemiczna porażka. Zrobiłem w
> oleju. Potem w śmietanie. Obie wersje bez porażki. Co ja gadam-bez
> porażki. Obie rewelacja. Serdecznie *nie nienawidzę* czasów Gierka ale
> pamiętam, że ryb nie fałszowali chemią, pewnie dlatego, że nie było
> dewiz na chemię. Innymi słowy najlepszy jest młody śledź, taki jeszcze
> bez ikry. Choć nie da się ukryć mleczaki jak dobrze przyrządzić też są
> smakowite bardzo. Ale kto dziś wie jaka różnica między majtajsem
> (ulikiem). zielonym a mleczakiem. Może tylko *Waldek Łoś*
> Pozdrawiam Grupę
> Czarek
Oj Czarku, matjas to ulik?
To tak jak *Władysława* wziąłeś za *Waldka*.
To dwie różne istoty.
Mrożony śledź?
Chyba w barze na dole w GW to jadłeś.
--
pozdr. Jerzy
|