Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "swistak" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sliwki:)
Date: Thu, 22 Sep 2005 21:12:17 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 29
Sender: p...@o...pl@host212-127-95-73.ip.wro.korbank.pl
Message-ID: <dguvmn$cl9$1@news.onet.pl>
References: <dgsdd6$nkq$1@inews.gazeta.pl> <dgt4vb$519$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: host212-127-95-73.ip.wro.korbank.pl
X-Trace: news.onet.pl 1127416343 12969 212.127.95.73 (22 Sep 2005 19:12:23 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Sep 2005 19:12:23 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:248357
Ukryj nagłówki
Winko jest dobre :-))
Dżemik ;-)
Smacznego
KOT
Użytkownik "UFOLudek" <p...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dgt4vb$519$1@news.onet.pl...
>W mojej rodzinie jest takie tradycyjne danie na myśl o którym wielu ludzi
>"wstrzącha" od połaczenia smaków.
> Jest to wpierzowina (karkówka lub lepiej biodrówka) którą krótko podsmaża
> się i podlewa niewielką ilością wody. Przypraw niewiele: sól pieprz,
> troszkę majeranku. Mięso musi być podsmażone na brązowo aby z niego zrobił
> się dobry naturalny sos pieczeniowy. Dusi się ją potem do miękkości w
> małej ilości niezagęszczanego sosu, od czasu do czasu uzupełniają wodę.
> Moja modyfikacja pozwala uzupełniać sos białym winem. Do tego podaje się
> knedle ziemniaczane ze śliwkami i młodą kapustę duszoną w tłuszczu i
> własnym sosie (może być z małym dodatkiem wędzonych skwarek).
> Niektórych dziwi a nawet odrzuca zestawienie knedli z lekko posłodzonymi w
> środku śliwkami z pieczonym/duszonym mięsem ale to jest pyszne.
> Knedli można narobić więcej niż potrzeba. Nadmiar można ugotować od razu
> albo zamrozić. Na na drugi dzień można podawać z takim samym mięsem lub
> samodzielnie ze śmietaną ale polane masłem z bułką tartą. Trzeba je do
> tego celu podsmażyć na maśle.
>
|