Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "MarekF" <m...@n...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <6...@g...com>
In-Reply-To: <6...@g...com>
Subject: Re: Śliwkowa nutella
Date: Thu, 20 Sep 2012 18:59:21 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6000.16386
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6000.16386
Lines: 35
Message-ID: <505b4b77$0$1294$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.23.167.33
X-Trace: 1348160375 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 1294 83.23.167.33:53185
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:348170
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Stalker" <t...@i...pl> napisał w wiadomości
news:628598a2-b4e5-464a-8773-486574630460@googlegrou
ps.com...
Właśnie spróbowaliśmy najnowszego wynalazku szwagierki: dżem
śliwkowo-czekoladowy, zwany śliwkową nutellą. No nie powiem, efekt ciekawy:
http://przystole.blox.pl/2009/09/Sliwkowa-nutella.ht
ml
Stalker
----------
Przeczytalem przepis. Na 3kg sliwek 1 kg cukru?
Tylko 2 godz gotowania?
2 lata temu dostalem taki przepis i zrobilem W tym roku robie go po raz
drugi.
5 kg sliwek bez pestek
0,5 kg cukru
5 lyzek octu.
(podoba mi sie to, ze wystepuja takie proporcje np 3k sliwek to 0,3 kg cukru
i 3 lyzki octu. Mozna liczyc bez kalkulatora)
Wszystko mieszamy w zaroodpornym naczyniu i przetrzymujemy przez 12 godzin.
Nastepnie wkladamy do piekarnika i grzejemy (200 stopni|) czasowo co kilka
godzin obnizajac temperature do np do 160.
Od czasu do czasu(tak co kilka godzin mieszamy.
Trzymamy w piekarniku tak dlugo, az odparuje prawie caly sok. Ja dzisiaj
trzymam od 8 rano, za godzine bede wkladal do sloikow.
Sliwki karmelizuja sie w piekarniku. Smak niesamowity.
Oprocz tego robie w occie(tradycyjny przepis) i taki dziwny - sliwki
zalewane goraca zalewa(duzo octu, ktory zlewamy do butelki jako ocet
sliwkowy) i zimne wkladamy do sloikow przesypujac cukrem(bez
pasteryzowania).
Pozdrawiam
marekF
|