Data: 2012-09-20 16:59:21
Temat: Re: Śliwkowa nutella
Od: "MarekF" <m...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Stalker" <t...@i...pl> napisał w wiadomości
news:628598a2-b4e5-464a-8773-486574630460@googlegrou
ps.com...
Właśnie spróbowaliśmy najnowszego wynalazku szwagierki: dżem
śliwkowo-czekoladowy, zwany śliwkową nutellą. No nie powiem, efekt ciekawy:
http://przystole.blox.pl/2009/09/Sliwkowa-nutella.ht
ml
Stalker
----------
Przeczytalem przepis. Na 3kg sliwek 1 kg cukru?
Tylko 2 godz gotowania?
2 lata temu dostalem taki przepis i zrobilem W tym roku robie go po raz
drugi.
5 kg sliwek bez pestek
0,5 kg cukru
5 lyzek octu.
(podoba mi sie to, ze wystepuja takie proporcje np 3k sliwek to 0,3 kg cukru
i 3 lyzki octu. Mozna liczyc bez kalkulatora)
Wszystko mieszamy w zaroodpornym naczyniu i przetrzymujemy przez 12 godzin.
Nastepnie wkladamy do piekarnika i grzejemy (200 stopni|) czasowo co kilka
godzin obnizajac temperature do np do 160.
Od czasu do czasu(tak co kilka godzin mieszamy.
Trzymamy w piekarniku tak dlugo, az odparuje prawie caly sok. Ja dzisiaj
trzymam od 8 rano, za godzine bede wkladal do sloikow.
Sliwki karmelizuja sie w piekarniku. Smak niesamowity.
Oprocz tego robie w occie(tradycyjny przepis) i taki dziwny - sliwki
zalewane goraca zalewa(duzo octu, ktory zlewamy do butelki jako ocet
sliwkowy) i zimne wkladamy do sloikow przesypujac cukrem(bez
pasteryzowania).
Pozdrawiam
marekF
|