Data: 2003-11-26 19:12:21
Temat: Re: Słód zamiast cukru ?
Od: "ewa" <t...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wojciech Ściesiński" <w...@N...prv.pl> napisał w
wiadomości news:3fc10b22$1@news.vogel.pl...
> Witaj,
> borykam się ostatnio (no może nie ja osobiście ale Ktoś) z koniecznością
> znacznego ograniczenia spożycia cukru we wszelkich postaciach
Nie wiem, jak słód, ale wydaje mi się, że fruktoza może być
dopuszczalna w diecie diabetyków. Ma niski wskażnik glikemiczny. Właśnie
wzięłam do ręki opakowanie od fruktozy i jest tam napisane: "Nie podnosi
poziomu cukru we krwi i dlatego może być stosowana przez chorych na
cukrzycę". Można ją stosować tak jak cukier, z tym że trzeba pamiętać, iż
jest dwa razy słodsza od sacharozy. Możesz zapytać na grupie pl.misc.dieta,
a najlepiej upewnij się u lekarza albo biochemika.
|