Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!pcmedia.com.pl!news
.man.szczecin.pl!news.mega.net.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sloiki
Date: Sun, 27 May 2001 17:56:50 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 29
Message-ID: <9erhu0$nnt$1@news.tpi.pl>
References: <9efon2$3t0$1@news.tpi.pl> <9elcts$nha$1@news.tpi.pl>
<9em3o2$7gm$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa75.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 990989056 24317 213.76.96.75 (27 May 2001 18:44:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 27 May 2001 18:44:16 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-I-Am-Sorry: For my broken newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Subject: Odp: Sloiki
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:52588
Ukryj nagłówki
Użytkownik Agnieszka Litwin <a...@a...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9em3o2$7gm$...@n...tpi.pl...
> wszystko w pozadku a pzepis?
> Aga
>
> --
>
Teściowa została napadnięta i dała mi przepis taki:
Z mirabelek sporządzić sok w sokowniku. Następnie z soku zrobić galaretkę
używając żel-fix'u dr'a Oetkera 2+1 dokładnie wg przepisu na opakowaniu,
proporcje to 3/4 l soku na 40 dag cukru. Zanim dodasz żel-fix sok z cukrem
należy przyprawić 1/2 pł. łyżeczki cynamonu, szczyptą mielonych goździków i
dwiema szczyptami mielonego imbiru (mówiło się na to galaretka z imbirem,
więc nie miałam pojęcia o tych innych przyprawach). Można też użyć imbiru
świeżego. wtedy nieduży kawałeczek obranego kłącza - trudno zdefiniować
precyzyjnie ale mniej więcej objętościowo odpowiadający kostce o boku 2 cm
kroimy w drobniutkie paseczki i gotujemy razem z sokiem do miękkości,
dopiero potem odprawiamy wszystkie obrzędy z żel-fixem. Ze świeżym imbirem
ma intensywniejszy i lekko piekący smak, więc jeżeli boisz się efektu
pikantności w słodkim dżemie dodaj trochę imbiru i potem ew. więcej. Nie
używaj innych substancji żelujących, bo wszystkie zawierają landrynkowe
dodatki smakowe, tylko Oetker ma smak neutralny, po prostu pektyny i kwas
cytrynowy.
Pozdrowienia
Agata Solon, naturalna
|