Data: 2007-03-06 02:49:14
Temat: Re: Słowacka kiełbasa
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Maciej Muran" <n...@n...spam> wrote in message
news:45ec94ce$0$16299$88260bb3@free.teranews.com...
> Witam,
> kupiłem w sobotę na Słowacji kiełbasę z dodatkiem (sporym) ostrej
> papryki.
> Jedna nazywa się Gombasecka a druga Czajanka.
> Wychodzi na to, że nie jest ona wędzona (bez obróbki cieplnej) i
> faktycznie przypomina metkę.
> Od wczoraj leży w lodówce i się podsusza. Powoli nadaje się do
> krojenia na cienkie plasterki ale nie chciałbym jej na kanapki.
> Właściwie kupiłem ją z myślą o morawskiej bramborowej polevce
> (Makłowicz) ale tamta zupa jest ze słodką papryką, więc jakoś
> przestaje mi się to podobać.
>
> Co można ciekawego zrobić z takiej kiełbasy aby nie było zbyt ostre?
> I czy jeśli do jakiegoś dania dodam słodkiej papryki, to zrównoważy
> ona tą ostrą zawartą w kiełbasince? Albo inaczej - czym przytłumić
> najlepiej paprykową ostrość?
>
> Podpowiedzcie coś, proszę :)
>
> --
> Maciek.
Przepijać czerwonym winem.
|