Data: 2007-03-05 23:01:46
Temat: Słowacka kiełbasa
Od: "Maciej Muran" <n...@n...spam>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
kupiłem w sobotę na Słowacji kiełbasę z dodatkiem (sporym) ostrej
papryki.
Jedna nazywa się Gombasecka a druga Czajanka.
Wychodzi na to, że nie jest ona wędzona (bez obróbki cieplnej) i
faktycznie przypomina metkę.
Od wczoraj leży w lodówce i się podsusza. Powoli nadaje się do
krojenia na cienkie plasterki ale nie chciałbym jej na kanapki.
Właściwie kupiłem ją z myślą o morawskiej bramborowej polevce
(Makłowicz) ale tamta zupa jest ze słodką papryką, więc jakoś
przestaje mi się to podobać.
Co można ciekawego zrobić z takiej kiełbasy aby nie było zbyt ostre?
I czy jeśli do jakiegoś dania dodam słodkiej papryki, to zrównoważy
ona tą ostrą zawartą w kiełbasince? Albo inaczej - czym przytłumić
najlepiej paprykową ostrość?
Podpowiedzcie coś, proszę :)
--
Maciek.
--
Posted via a free Usenet account from http://www.teranews.com
|