Data: 2008-10-13 13:13:30
Temat: Re: Smalec w sloiku
Od: "aja74" <a...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Zawsze robiłem smalec. Sam smalec, lub z cebulą, lub z czosnkiem, lub z
> jabłkiem.
>
> A teraz mam za dużo słoniny, nie mam miejsca by ją przechowywać.
>
> Jak zrobić smalec w słoikach?
> Po prostu zalać i zakręcić?
> Ile tak wytrzyma trzymany w chłodnej spiżarni?
> Jak zrobić smalec 'na dłużej', do przechowywania przez jakiś czas?
Jak swiat swiatem to pamietam ze kroilo sie slonine w kostke wytapialo
skwarki ladowaly do sloika szklanego i pod szklana pokrywke z gumka wytrzy
mywaly tyle ze hohoho
A smalec nie byl filtrowany odrobiny zawsze odkladaly sie na dno, byl
wlewany do glinianych garow i stal sobie pod przykryciem w spizarni tak
dlugo az nie zostal zjedzony, ale ponad pol roku spokojnie. I zadne swinstwo
nigdy sie nie wdalo.
AJA
|