Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.tas
k.gda.pl!news.pg.gda.pl!not-for-mail
From: sadyl <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smazony ser
Date: Fri, 06 Jul 2001 11:33:32 +0200
Organization: Technical University of Gdansk
Lines: 31
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <9i3uke$gg5$1@mail.insert.com.pl> <3...@k...net.pl>
NNTP-Posting-Host: sadyl.teleadreson.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunrise.pg.gda.pl 994412019 12036 195.116.119.135 (6 Jul 2001 09:33:39 GMT)
X-Complaints-To: a...@p...gda.pl
NNTP-Posting-Date: 6 Jul 2001 09:33:39 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.75 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: pl,en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:57762
Ukryj nagłówki
Monika Mężyńska wrote:
>
> marcello wrote:
>
> > Czesc, pisze pierwszy raz, ale dosc regularnie czytuje te liste ;-).
> > Czy ktos zna moze sposob, na upichcenie smazonego sera (takiego, jakim mozna
> > sie delektowac w Czechach) ? Czy musi to byc jakis szczegolny gatunek sera,
> > czy tajemnica tkwi w specjalnej metodzie smazenia go ?
>
> Najlepiej zajrzyj do archiwum grupy - temat byl walkowany dosc intensywnie...
Był, ale dość dawno i marcello może mieć kłopoty z odnalezieniem (jeśli
Herbatka nie pomoze :)
W zasadzie jest to proste: obtaczasz plajster sera (taki z 1,5-2 cm) w
jajku i bułce tartej.
Czekasz aż przeschnie.
Obtaczasz drugi raz w tym samym.
Wrzucasz do lodówki - niech przeschnie trochę dłużej.
Wyciągasz, wrzucasz na rozgrzany olej - po kilka minut z każdej strony.
Jak plastry będą za grube, to się panierka spali zanim środek sie
rozpusci.
Dwukrotne obtaczanie (to chyba patent Siostry?) jest po to aby Ci nie
wypływał w trakcie smażenia.
Gatunek sera musisz sobie dobrac samemu - z kilku ogólnie dostępnych mi
najbardziej smakował "salami z papryka" ale nie wiem czyjej produkcji
(polski w każdym razie)
sadyl
|