Data: 2000-04-14 06:36:20
Temat: Re: Śmietanowiec
Od: "Reno" <k...@n...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przymierzam sie do zrobienia drugiego w moim zyciu ciasta (po "dziadzie"
ktory moj tata okreslil jako bardzo dobry piernik) i chce zdac sie na Wasze
opinie ale nurtuje mnie jako laika w sprawach gotowania i pieczenia pytanie
"Czy smietana kwasna czy tez slodka" ?
Reno
Aneta napisał(a) w wiadomości: ...
>fajne ciasto:)
>upiekłam dziś i chyba szybko zniknie
>dzięki
>Użytkownik "AniaS" <a...@p...com> napisał w wiadomości
>news:01bf881d$41eacfc0$3502000a@inzania.szpital.zam
osc.tpnet.pl...
>> Oto pierwszy z serii obiecanych przepisów:
>> Śmietanowiec
>> 2 szkl. mąki
>> 1 szkl. śmietany
>> 1 szkl. cukru
>> 2 jaja
>> 1-2 łyżki oleju
>> 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
>> dowolne bakalie, owoce sezonowe (nie próbowałam z mrożonymi), zapach -
>> jednym słowem dodatki, jakich dusza zapragnie (oczywiście nie wszystkie
>> naraz).
>> Ubić jajka z cukrem, wlać śmietanę i olej. Dodać mąkę z proszkiem oraz
>> ew.dodatki. Piec ok.35 min. w 180C. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje
>> świeżość i "samo się zjada", podobnie jak "dziad".
>>
>
>
|