Data: 2005-10-19 20:39:10
Temat: Re: Soczewica
Od: BasiaBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Ludek Vasta napisał:
> Utopenci to "vuřty", "buřty" lub "špekáčky", to znaczy kielbaski z
> kawalkami sloniny (chyba z niemieckiego "speckwurst"), ktore przez co
> najmniej 10 dni siedza w zalewie, gdzie sa oprocz wody i octu jakies
> przyprawy. Dodaje sie jeszcze przynajmniej cebula, ale czesto tez jakies
> inne warzywa (papryka, ogorki). Chyba juz wiadomo, dlaczego wlasnie
> nazwa "utopenec"... po polsku "topielec".
Dzięki serdeczne za tak szczegółowe wyjaśnienia :) Na topielce się chyba
nie skuszę, natomiast jakbys chciał się kiedyś podzielić jakimiś
czeskimi sprawdzonymi przepisami bezmięsnymi, cieszyłabym się bardzo.
--
pa, Basiabjk
|