Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!t
dsnet-transit!newspeer.tds.net!sn-xit-03!sn-xit-12!sn-xit-06!sn-post-02!sn-post
-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sól jak innaczej ???/Seler i pieprz cytrynowy
Date: Tue, 05 Oct 2004 17:17:00 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <cjs742$o3t$1@atlantis.news.tpi.pl> <4...@o...com>
<6488630039$20041006011402@ewcia.kloups>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 41
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:217600
Ukryj nagłówki
"Ewa (siostra Ani) N." wrote:
> ps. zazwyczaj sporo soli sypie do potraw, jedyny wyjatek stanowi
> jedzenie karaibskie (ostre samo w sobie z powodu "piments" czyli chyba
> czuszki, cytryny i przypraw).
> I nie skojarzylam ze jedno jest z drugim zwiazane ;)
>
> Ewcia
>
> --
> Niesz
Z podobnych smakow lubie jedzenie z poludniowej Luizjany, tzw. Cajun, ktore bywa
bardzo ostre, ale nie tylko, choc wiekszosc dan jest mocno perfumowanych
przyprawami. Jednym z ulubionych dan sa raki Etouffe [Louisiana French, z
francuskiego (ą l')étouffée, étuvée, étuver, estuver). Mozna zastapic
krewetkami.
Tu przepis z mojego archiwum. Ilosc pieprzu kajenskiego jest do wyboru w
zaleznosci od podniebienia (ladne slowo - undersky :))
http://tinylink.com/?t0GoO1HTEB
Przypomnialo mi sie, ze rosol ugotowany z duza iloscia selera i pietruszki,
nastepnie odcedzony i zredukowany wielokrotnie, stanowi swietna baze do sosow,
ktora "udaje" slonosc. Na 4 litry plynu dodalabym caly peczek selera (12-15
lodyg) i 2 peczki pietruszki plus 4-5 korzeni pietruszki. Dodalabym rowniez
mieso, ziola itd. chodzi tylko o to, zeby byla ogromna ilosc selera i
pietruszki. Gotowac przynajmniej 3-4 godziny.
Ja wlewam takie koncentraty rosolowe do naczyn na kostki lodu albo do malych
pojemnikow po jogurcie czy smietanie i zamrazam. Wyjmuje goraca lyzka ile mi
potrzeba i trzymam w zamrazarce.
Nie wiem, ile soli "schodzi" w Waszych kuchniach rocznie, ale my sie bardzo
ograniczamy. We dwoje uzywamy ponizej pol kilograma rocznie. Ciekawe, czy w
Polsce jest to duzo czy malo.
Magdalena Bassett
|