Data: 2004-10-05 23:13:55
Temat: Re: Sól jak innaczej ???/Seler i pieprz cytrynowy
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le mardi 5 octobre 2004 ŕ 22:25:43, vous écriviez :
> Ryz, ziemniaki, i ogolnie warzywa gotowane z zielona galazka selera nie
> wymagaja solenia. Na porcje na dwie osoby wystarcza jedna galazka. Rowniez
> pietruszka i korzen pietruszki nadaje slonego smaku, ale zielony seler jest
> nieporownalnie mocniejszy.
> Natomiast miesa, szczegolnie biale, marynowane w soku z cytryny (przez
> krotki czas), nastepnie usmazone czy upieczone i posypane pieprzem nie
> wymagaja solenia, i sa naprawde smaczne. Ja sypie pieprz dwa razy - podczas
> marynowania i tuz przed podaniem na talerz.
> Mozna tez zrobic pieprz cytrynowy do przyprawiania na stole, ktory lagodzi
> potrzebe solenia:
> 1 lyzka startej skorki cytrynowej (z ususzonych skorek)
> 1 lyzka czarnego zmielonego pieprzu
> 1 lyzeczka skruszonej suszonej pietruszki (naci)
> Zmieszac, trzymac w szczelnie zakreconym sloiku z wkladka z dziurkami, jak
> do sypania ziol.
Zarejestrowane, na pewno sie przyda :)
ps. zazwyczaj sporo soli sypie do potraw, jedyny wyjatek stanowi
jedzenie karaibskie (ostre samo w sobie z powodu "piments" czyli chyba
czuszki, cytryny i przypraw).
I nie skojarzylam ze jedno jest z drugim zwiazane ;)
Ewcia
--
Niesz
|