Data: 2004-10-05 20:25:43
Temat: Re: Sól jak innaczej ???/Seler i pieprz cytrynowy
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Joorek." wrote:
> Witam. Mam pytanie, czy mozna zastąpic sól kuchenna w ramach walki z nad
> ciśnieniem, moze jakies zioła czy przyprawy ???
Ryz, ziemniaki, i ogolnie warzywa gotowane z zielona galazka selera nie
wymagaja solenia. Na porcje na dwie osoby wystarcza jedna galazka. Rowniez
pietruszka i korzen pietruszki nadaje slonego smaku, ale zielony seler jest
nieporownalnie mocniejszy.
Natomiast miesa, szczegolnie biale, marynowane w soku z cytryny (przez
krotki czas), nastepnie usmazone czy upieczone i posypane pieprzem nie
wymagaja solenia, i sa naprawde smaczne. Ja sypie pieprz dwa razy - podczas
marynowania i tuz przed podaniem na talerz.
Mozna tez zrobic pieprz cytrynowy do przyprawiania na stole, ktory lagodzi
potrzebe solenia:
1 lyzka startej skorki cytrynowej (z ususzonych skorek)
1 lyzka czarnego zmielonego pieprzu
1 lyzeczka skruszonej suszonej pietruszki (naci)
Zmieszac, trzymac w szczelnie zakreconym sloiku z wkladka z dziurkami, jak
do sypania ziol.
Magdalena Bassett
|