Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-on
line.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!border1.nntp.dca.giganews.com
!nntp.giganews.com!pd7cy2so!shaw.ca!sn-xit-04!sn-xit-06!sn-post-01!supernews.co
m!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sól jak innaczej ???/Seler i pieprz cytrynowy
Date: Tue, 05 Oct 2004 13:25:43 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <cjs742$o3t$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 29
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:217590
Ukryj nagłówki
"Joorek." wrote:
> Witam. Mam pytanie, czy mozna zastąpic sól kuchenna w ramach walki z nad
> ciśnieniem, moze jakies zioła czy przyprawy ???
Ryz, ziemniaki, i ogolnie warzywa gotowane z zielona galazka selera nie
wymagaja solenia. Na porcje na dwie osoby wystarcza jedna galazka. Rowniez
pietruszka i korzen pietruszki nadaje slonego smaku, ale zielony seler jest
nieporownalnie mocniejszy.
Natomiast miesa, szczegolnie biale, marynowane w soku z cytryny (przez
krotki czas), nastepnie usmazone czy upieczone i posypane pieprzem nie
wymagaja solenia, i sa naprawde smaczne. Ja sypie pieprz dwa razy - podczas
marynowania i tuz przed podaniem na talerz.
Mozna tez zrobic pieprz cytrynowy do przyprawiania na stole, ktory lagodzi
potrzebe solenia:
1 lyzka startej skorki cytrynowej (z ususzonych skorek)
1 lyzka czarnego zmielonego pieprzu
1 lyzeczka skruszonej suszonej pietruszki (naci)
Zmieszac, trzymac w szczelnie zakreconym sloiku z wkladka z dziurkami, jak
do sypania ziol.
Magdalena Bassett
|