Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!fu-berlin.de!uni
-berlin.de!not-for-mail
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sól jak innaczej ???/Seler i pieprz cytrynowy
Date: Wed, 6 Oct 2004 01:13:55 +0200
Lines: 37
Message-ID: <6488630039$20041006011402@ewcia.kloups>
References: <cjs742$o3t$1@atlantis.news.tpi.pl> <4...@o...com>
Reply-To: "Ewa (siostra Ani) N." <e...@g...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de fiOOs1QsIvhi7SkRAwfs0QeTNVwMPZ7RATjfy91G9BJo8UWQNn
X-Priority: 3 (Normal)
In-Reply-To: <4...@o...com>
X-Comment-To: Magdalena Bassett
X-Newsreader: MyGate/2.6.0.171 (http://barin.com.ua/soft/mygate/)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:217599
Ukryj nagłówki
Le mardi 5 octobre 2004 ŕ 22:25:43, vous écriviez :
> Ryz, ziemniaki, i ogolnie warzywa gotowane z zielona galazka selera nie
> wymagaja solenia. Na porcje na dwie osoby wystarcza jedna galazka. Rowniez
> pietruszka i korzen pietruszki nadaje slonego smaku, ale zielony seler jest
> nieporownalnie mocniejszy.
> Natomiast miesa, szczegolnie biale, marynowane w soku z cytryny (przez
> krotki czas), nastepnie usmazone czy upieczone i posypane pieprzem nie
> wymagaja solenia, i sa naprawde smaczne. Ja sypie pieprz dwa razy - podczas
> marynowania i tuz przed podaniem na talerz.
> Mozna tez zrobic pieprz cytrynowy do przyprawiania na stole, ktory lagodzi
> potrzebe solenia:
> 1 lyzka startej skorki cytrynowej (z ususzonych skorek)
> 1 lyzka czarnego zmielonego pieprzu
> 1 lyzeczka skruszonej suszonej pietruszki (naci)
> Zmieszac, trzymac w szczelnie zakreconym sloiku z wkladka z dziurkami, jak
> do sypania ziol.
Zarejestrowane, na pewno sie przyda :)
ps. zazwyczaj sporo soli sypie do potraw, jedyny wyjatek stanowi
jedzenie karaibskie (ostre samo w sobie z powodu "piments" czyli chyba
czuszki, cytryny i przypraw).
I nie skojarzylam ze jedno jest z drugim zwiazane ;)
Ewcia
--
Niesz
|