Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Solone sledzie Re: Solone sledzie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Solone sledzie

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Solone sledzie
Date: Sun, 24 Jun 2007 08:28:35 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <f5l37b$fnj$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <f5jeeq$i6j$1@nemesis.news.tpi.pl> <f5k8er$ooc$1@nemesis.news.tpi.pl>
<f5l0qu$g9p$1@atlantis.news.tpi.pl> <f5l1t2$j7l$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcl14.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1182666797 16115 83.6.227.14 (24 Jun 2007 06:33:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 24 Jun 2007 06:33:17 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000751-4, 2007-06-23), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:298119
Ukryj nagłówki


"Panslavista" <p...@p...onet.pl> wrote in message
news:f5l1t2$j7l$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "TreStan" <t...@w...pl> wrote in message
> news:f5l0qu$g9p$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > > Pytanie po co. Cały sens solenia sprowadzał się do konserwacji. A
> pierwsze
> > > słowa przepisów zawsze brzmiały "śledzie wymoczyć...".
> > >
> > > T. D.
> >
> > No wlasnie!
> >
> > Swiezych sledzi mam pod dostatkiem.Wystarczy w niedzielny poranek
pojechac
> > do Swibna -ujscie Wisly( mam ok.30 km) i kupuje swiezutkie sledzie
prosto
> z
> > kutra za niecale 5 zl/kg.Takie sledzie najczesciej snarze i jemy na
cieplo
> > lub zalewam zalewa octowa .Wiem ,ze sol sluzy do konserwacji ale nie
> > tylko.Jak zrobic z swiezego sledzia np.sledz solony w smietanie,?
> > lub sledzika w oleju?Wiem! Mozna kupic gotowe matyjasy -wymoczyc i
> > dalej......robic wg wlasnego przepisu.
>
> Kup grubej soli i zasol w słoiku, a nawet wiaderku po śledziach.
> Przesolisz - będziesz moczył. Wstaw na dno chłodziarki i niech poleżą z
> miesiąc - dwa... Gdy będę miał czas podrzucę ilość soli na kg śledzi lub
> litr solanki.

Solenie lekkie - 15 do 30 dag soli na 1kg ryby
Solenie mocne - 25 do 35 dag soli na 1kg ryby
Ryby lekko solone mogą być przechowywane 3-4 miesiące w temperaturze
pokojowej, mocno solone nawet do roku, przechowywanie w chłodzie wydłuża
okres. Przeciętnie wystarcza czas 1 miesiąca do "dojrzenia" solonej ryby.

Z słodkowodnych można solić szczupaka, lina, uklejkę i łososiowate.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
24.06 Panslavista
24.06 Panslavista
24.06 Panslavista
24.06 Panslavista
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6