Data: 2007-06-24 06:28:35
Temat: Re: Solone sledzie
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Panslavista" <p...@p...onet.pl> wrote in message
news:f5l1t2$j7l$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "TreStan" <t...@w...pl> wrote in message
> news:f5l0qu$g9p$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > > Pytanie po co. Cały sens solenia sprowadzał się do konserwacji. A
> pierwsze
> > > słowa przepisów zawsze brzmiały "śledzie wymoczyć...".
> > >
> > > T. D.
> >
> > No wlasnie!
> >
> > Swiezych sledzi mam pod dostatkiem.Wystarczy w niedzielny poranek
pojechac
> > do Swibna -ujscie Wisly( mam ok.30 km) i kupuje swiezutkie sledzie
prosto
> z
> > kutra za niecale 5 zl/kg.Takie sledzie najczesciej snarze i jemy na
cieplo
> > lub zalewam zalewa octowa .Wiem ,ze sol sluzy do konserwacji ale nie
> > tylko.Jak zrobic z swiezego sledzia np.sledz solony w smietanie,?
> > lub sledzika w oleju?Wiem! Mozna kupic gotowe matyjasy -wymoczyc i
> > dalej......robic wg wlasnego przepisu.
>
> Kup grubej soli i zasol w słoiku, a nawet wiaderku po śledziach.
> Przesolisz - będziesz moczył. Wstaw na dno chłodziarki i niech poleżą z
> miesiąc - dwa... Gdy będę miał czas podrzucę ilość soli na kg śledzi lub
> litr solanki.
Solenie lekkie - 15 do 30 dag soli na 1kg ryby
Solenie mocne - 25 do 35 dag soli na 1kg ryby
Ryby lekko solone mogą być przechowywane 3-4 miesiące w temperaturze
pokojowej, mocno solone nawet do roku, przechowywanie w chłodzie wydłuża
okres. Przeciętnie wystarcza czas 1 miesiąca do "dojrzenia" solonej ryby.
Z słodkowodnych można solić szczupaka, lina, uklejkę i łososiowate.
|