Data: 2002-05-26 18:36:29
Temat: Re: Sos KABUL
Od: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik slav <s...@s...ca> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:MPhH8.46955$y...@n...bellglobal.co
m...
> Wiele, wiele lat temu (ze 30 lat a moze wiecej) byl w Polsce sos pod
nazwa
> "KABUL" ostatnio gdy bylem w Polsce w okesie Bozego Narodzenia usilnie
go
> poszukiwalem i nie znalazlem. Czy ktos z Was slyszal o takim sosie?
moze
> przepis? albo namiary gdzie go w swiecie mozna dostac?
>
> pozdrawiam,
>
> Slav
>
>
> Znalazłem gdzieś taki:
sos kabulski
2 średnie cebule, 2,5Ł oliwy, 150g koncentratu pomid., 2Ł musztardy
"sarepskiej", ząbek czosnku, pieprz, ziele ang, papryka słodka, sól,
cukier, przyprawa do zup(maggi) albo sos sojowy, szklanka wywaru z
włoszczyzny.
Udusić cebulę na oliwie, dodać roztarte przyprawy i koncentrat podsmażyć
razem i na koniec dodać wywar, zredukować do konsystencji gęstej pasty.
Przepis dostałem od starego kucharza co nie pamiętał wszystkich
proporcji i wspominał coś o powidłach śliwkowych
pozdr.Alex
|