Data: 2004-04-21 20:30:38
Temat: Re: Sos chrzanowy
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In <c66jri$1et$1@nemesis.news.tpi.pl> Trepczyk Stanislaw wrote:
>> w ok. szklance rosołu rozmieszać 2-3 łyzeczki chrzanu, zagotować ,
> dosmaczyć
>> cukrem, zasmażyć lub zagęścić mąka ziemniaczana.
>>
>> pozdr
>> Ok!
> A bardziej wykwintnie?
>
> Stanislaw
Do jajek lub parówek to nie musi być wykwintny sos. Do jajek zrobiłbym
sos najzwyklejszy, że nie powiem ordynarny -- białą zasmażkę
rozprowadzić rosołem, dodać tartego chrzanu do smaku, zagotować posolić,
na końcu dodać kwaśnej śmietany.
Do parówek dałbym po prostu chrzan na zimno.
Jeżeli natomiast ma być wykwintnie to tak:
Robimy sos angielski maślany -- białą zasmażkę z dwu łyżek masła i 1/2
kubka mąki rozprowadzamy wodą (ok. 1 kubka), gotujemy i energicznei
mieszając dodajemy pół kostki masła w małych kawałkach,
4 łyżki śweiżego tartego chrzanu gotujemy w 200 ml rosołu, dodajemy
przygotowyn uprzedni sos angielski, redukujemy mieszając do odpowiedniej
gęstości, przecieramy przez sito. Zaciągamy dwoma żółtkami, na koniec
dodajemy 2 łyżki ostrej musztardy zmieszanej z dwoma łyżkami octu
winnego lub cytryny.
To się nazywa sauce Albert.
Władysław
|