Data: 2008-02-27 01:59:11
Temat: Re: Sos do golabkow?
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mihajlo wrote:
> Witam,
>
> Jakie sosy robicie do golabkow (z kapusty i ryzu)?
> Polecccie cos ciekawe, bo znam ino tradycyjny sos pomidrowy.
>
>
Ja robie tylko tradycyjny grzybowy, innego nie znam. Pomidorowego
osobiscie nie cierpie, ale wiadomo, de gustibus...
Zawiniete golabki ukladam na lisciach w plaskim naczyniu, pomiedzy nimi
wkladam 5-6 kawalkow ususzonych grzybow, zalewam lekkim rosolem do 3/4
wysokosci golabkow, zakrywam, i pieke 45 minut.
Zlewam sos spod golabkow, robie zasmazke z masla i maki, zalewam sosem,
i rozprowadzam trzepaczka, zeby nie bylo grudek. Dodaje rosolu, zeby byl
cienki sos i dwie duze garscie posiekanego koperku. Dodaje rowniez duzo
skruszonego pieprzu, odrobine maggi, i soli. W tym sosie ukladam golabki
i dusze 10 minut. Podaje z ziemniakami z wody albo pure.
Magdalena Bassett
|