Data: 2003-02-04 18:57:56
Temat: Re: Sos do knedlikow
Od: "Remek" <c...@c...tam.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
--
Użytkownik "Kama" <k...@p...pakiet24.pl> napisał w wiadomości
news:b1oppm$es5$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Może podesłałbyś jakiś przepisik na inne knedliki :))))
Czy twoj sos jest do ktoregos z tych przepisow ??
Prosze oto przepisy ktore tu wlasnie kiedys dostalem:
1. czeskie knedle
----------------
40 dag maki
2 czerstwe bulki
2,5 dag masla
1 jajko lub 2 zoltka
1 szklanka przegotowanego zimnego mleka lub 1 szklanka wody sosowej
3 g proszku do pieczenia
3 dag tartej bulki
6 dag tluszczu
sol
Bulki otrzyj ze skorki, pokroj w kostke i zrumien na masle. Przesiana make
wsyp do miski, dodaj mleko lub wode sodowa, rozmieszane jajko lub zoltka,
proszek do pieczenia i sol. Mieszaj drewniana lyzka tak dlugo, az powstanie
gladkie ciasto odchodzace od lyzki. Do wyrobionego ciasta wsyp zrumieniona
bulke, oprosz ciacho maka i odstaw na 30 minut (przykryj przedtem jakas
sciereczka). Stolnice wysyp maka i uformuj na niej z ciasta gruby walek,
wloz go do odpowiednio duzego garnka z wrzaca lekko osolone woda i gotuj na
malutkim ogniu przez 30 minut. Po 15 minutach gotowania odwroc knedel
drewniana lyzka. Po wyjeciu z wody pokroj w plastry i polej tluszczem ze
zrumieniona tarta bulka.
2. knedel -gigant
-----------------
4 czerstwe bulki
5 dag wedzonego boczku
8 dag cebuli
5 jajek
pol szklanki mleka
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
3 dag masla do wysmarowania serwetki
galka muszkatolowa
pieprz
sol
Bulki pokroj w kostke i zrumien w piekarniku. pokrojony w kostke boczek
stop, a w wytopionym tluszczu podrumien obrana i pokrojona w kostke cebule.
Jajka rozkloc, wymieszaj z mlekiem, dodaj sol, pieprz, galke muszkatolowa.
Wlej do miski, dodaj kostki bulki, zrumieniona cebule z boczkiem i natke,
wszystko razem dokladnie wymieszaj. Czysta, lniana serwetke lekko nasmaruj
stopionym maslem, aby masa nie przywarla do serwety. Ta serweta wyloz miske
(zeby uformowac okragly knedel) i naloz mase. Zbierz rogi serwety i zwiaz
nicmi tak, zeby latwo bylo rozwiazac goraca serwete. Knedel wloz do duzego
naczynia z wrzaca osolona woda i gotuj ok. godziny. Ugotowany zsun z serwety
na polmisek, pokroj w plastry.
"Typowe" knedliki
Najpierw wsypać do miski ćwierć kilo mąki, do której dodaje sie 1/2
szklanki mleka, jajko i jedno deko drożdzy. Wszystko to posolić i
mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie ciasto, które samo
odchodzi od łyzki. Gdy w ciagu następnych 30 minut ciasto urosnie, na
posypanej maka stolnicy należy uformować gruby walek, włozyc go do
wrzącej osolonej wody i gotować przez 20 minut, przewracajac od czasu
do czasu drewniana łyzka. Po wyjęciu z wody pokroić w plastry.
Knedliki z twarogiem
25 dkg krupczatki zagnieść z ćwiartką kostki rozgrzanego masła, 25 dkg
twarogu i mlekiem. Ciasto gotowac 20 min.
Knedliki bułczane (houskove)
30 dkg krupczatki zagniesć z pokrojonymi w kostke i zrumienionymi na
masle 2 duzymi i czerstwymi bułkami, 5 dkg masła, jajkiem i szklanka
zimniego mleka oraz 1 dkg drozdzy, sola i pieprzem. Gotować 25 min.
Knedliki ziemniaczane (bramborove)
1/2 kg ziemniaków puree zmieszać z 25 dkg kaszy manny i maki (po
połowie), dodać jajko, troche mleka i posolić. Wyrobić ciasto. Gotować
25 min.
Knedliki z bułki tartej ze szpikiem (morkove)
30 dkg bułki tartej, 5 dkg szpiku wołowego, 5 dkg masła, 2 jajka
zmieszać ze szkanka mleka, dodac gałke muszkatałowa, nać pietruszki,
sól. Gotować 25 min.
Knedliki w kubeczkach
3/4 pokrojonej bułki paryskiej zmieszać z mlekiem i 5 zółtkami, dodac
sól i cukier, ubite na sztywno białka i zagniesć z tego ciasto. Do 3/4
wysokosci napełnić nim cztery wysokie kubeczki posmarowane wczesniej
tłuszczem i osypane maka, po czym wstawić do garnka z wodą siegajaca
połowy kubeczków. Gotowac pod przykrywka 25 min.
I jeszcze juz nie czeskie, ale knedliki słowackie
(bułczano-wątrobiane)
20 dkg wieprzowej wątróbki przepuscic z cebula przez maszynke,
wymieszać z 30 dkg pokrojonej w kostke bułki, dodać 3/4 szkanki mleka,
jajko i 5 dkg maki, przyprawić do smaku sola i pieprzem. Gotować 15
min.
>Knedliki bułczane (houskove)
>30 dkg krupczatki zagniesć z pokrojonymi w kostke i zrumienionymi na
>masle 2 duzymi i czerstwymi bułkami, 5 dkg masła, jajkiem i szklanka
>zimniego mleka oraz 1 dkg drozdzy, sola i pieprzem. Gotować 25 min.
U Halbanskiego: ciasto oprószyć maką, przykryć sciereczką i pozostawić
na 30 min.; na posypanej mąką stolnicy uformowac gruby wałek, wrzucić
do gotujacej sie osolonej wody, gotowac powoli 25 min., obracajac
knedel drewnina łyzką. Po wyjeciu z wody pokrajać na plastry."Knedle
odsmażone na tłuszczu są pyszne!"
>>Knedliki z bułki tartej ze szpikiem (morkove)
>30 dkg bułki tartej, 5 dkg szpiku wołowego, 5 dkg masła, 2 jajka
>zmieszać ze szkanka mleka, dodac gałke muszkatałowa, nać pietruszki,
>sól. Gotować 25 min.
U Halbańskiego, po wymieszaniu wszystkiego (mleko ma być ciepłe!) , ma
to odczekac jeszcze 20 min. przykryte ściereczką.. Potem formuje sie z
masy omączonymi rękami knedle sredniej wielkosci.
>I jeszcze juz nie czeskie, ale knedliki słowackie
>(bułczano-wątrobiane)
>20 dkg wieprzowej wątróbki przepuscic z cebula przez maszynke,
>wymieszać z 30 dkg pokrojonej w kostke bułki, dodać 3/4 szkanki mleka,
>jajko i 5 dkg maki, przyprawić do smaku sola i pieprzem. Gotować 15
>min.
U Halbańskiego mowa jest jeszcze o 3 dkg smalcu, któey należy dodać.
potem wszystko ma pozostać 30 min. w przykrytym naczyniu. Knedle
obtacza sie w mace zemniaczanej, nastepnie gotuje na małym ogniu.
>
Remek www.remig.cad.pl
|