Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.gamma.ru!Gamma.RU!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl
!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sos do pizzy - pytanie
Date: Mon, 25 Nov 2002 18:03:07 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <artl90$r4f$1@news.tpi.pl>
References: <artbpn$crt$1@news.tpi.pl> <0...@4...com>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1038243936 27791 213.25.246.186 (25 Nov 2002 17:05:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 25 Nov 2002 17:05:36 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:136015
Ukryj nagłówki
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:0ub4uuk99lgitupa99qf21572f7j15f5s7@4ax.com...
> On Mon, 25 Nov 2002 13:28:07 +0100, "Roz" <n...@n...com> wrote:
>
> >Witam,
> >
> >Mam pytanie - jak zrobic sos do pizzy? Nie ten do polewania juz gotowej
ale
> >ten pomidorowy do smarowania pizzy przed pieczeniem. Ostatnio kupowalem
> >gotowy, smakowalo niezle ale jednak chcialbym zrobic sam taki sos.
> >I jeszcze jedno pytanie - jakie sery najbardziej nadaja sie do pizzy?
mozarella . Wyciagasz prawie gotowa pizze i ser w postaci starkowannej na
duzych oczkach( ja tak robie) albo w plastrach na wierzch prawie gotowej
pizzy i na 3-5 minut do piekarnika , aby sie tylko roztopil. Jak dasz ser od
poczatku- to mozarella sie zacznie przypalac.
Sos:
pol szklanego sloiczka przecieru pomidorowego, sol, pieprz, oregano i
bazylia (suszone- polecam Kamisa).Wymieszac i na surowe ciasto lekko
posmarowane olejem. Jak chcesz wiecej- to zajrzyj na strone Grzesia
http://www.mniammniam.pl Polecam jego ciasto na pizze.
Ta porcja sosu jest na cala blache piekarnikowa bedaca na wyposazeniu
kuchenek.
Ja pizze pieke w gazowym na 200st ok. 20 min i
potem 3-5 z mozarella
|