Data: 2002-11-25 17:03:07
Temat: Re: Sos do pizzy - pytanie
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:0ub4uuk99lgitupa99qf21572f7j15f5s7@4ax.com...
> On Mon, 25 Nov 2002 13:28:07 +0100, "Roz" <n...@n...com> wrote:
>
> >Witam,
> >
> >Mam pytanie - jak zrobic sos do pizzy? Nie ten do polewania juz gotowej
ale
> >ten pomidorowy do smarowania pizzy przed pieczeniem. Ostatnio kupowalem
> >gotowy, smakowalo niezle ale jednak chcialbym zrobic sam taki sos.
> >I jeszcze jedno pytanie - jakie sery najbardziej nadaja sie do pizzy?
mozarella . Wyciagasz prawie gotowa pizze i ser w postaci starkowannej na
duzych oczkach( ja tak robie) albo w plastrach na wierzch prawie gotowej
pizzy i na 3-5 minut do piekarnika , aby sie tylko roztopil. Jak dasz ser od
poczatku- to mozarella sie zacznie przypalac.
Sos:
pol szklanego sloiczka przecieru pomidorowego, sol, pieprz, oregano i
bazylia (suszone- polecam Kamisa).Wymieszac i na surowe ciasto lekko
posmarowane olejem. Jak chcesz wiecej- to zajrzyj na strone Grzesia
http://www.mniammniam.pl Polecam jego ciasto na pizze.
Ta porcja sosu jest na cala blache piekarnikowa bedaca na wyposazeniu
kuchenek.
Ja pizze pieke w gazowym na 200st ok. 20 min i
potem 3-5 z mozarella
|