« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-02-26 10:02:39
Temat: Sos serowy - pytanieWitam
Czy w przepisie poniżej można zastąpić czymś innym, nie alkoholowym to wino?
Nie mam żadnego alkoholu a dziś chcę go ( ten sos ) podać z polędwiczkami
drobiowymi, pieczonymi ziemniakami i szpinakiem.
45 dag utartego żółtego sera,
4 łyżki masła,
1/2 szklanki śmietany,
2 jaja,
sól, pieprz,
1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
Rondel wstawić do garnka z wrzącą wodą, wsypać ser, mieszając podgrzewać, aż
ser się roztopi. Roztrzepać jaja ze śmietaną, stopniowo wlewać do sera,
mieszać do półączenia się składników. Przyprawić solą i pieprzem, wlać wino,
podgrzewać stale mieszając, aż powstanie jednolita masa.
Pzdr
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-02-26 10:11:03
Temat: Re: Sos serowy - pytanie> Czy w przepisie poniżej można zastąpić czymś innym, nie alkoholowym to
wino?
Daj troszke wody. Jesli ser jest dobry, to sos bedzie pyszny i bez wina:).
joan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-02-26 10:18:52
Temat: Re: Sos serowy - pytanie> Daj troszke wody. Jesli ser jest dobry, to sos bedzie pyszny i bez wina:).
> joan
>
A jaki ser polecasz???
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-02-26 10:52:09
Temat: Re: Sos serowy - pytanieKiller <b...@t...com> napisał(a):
> Witam
> Czy w przepisie poniżej można zastąpić czymś innym, nie alkoholowym to
wino?
Sokiem jabłkowym - świeżo wyciśniętym, nie słodzonym?
> Nie mam żadnego alkoholu a dziś chcę go ( ten sos ) podać z polędwiczkami
> drobiowymi, pieczonymi ziemniakami i szpinakiem.
Drób ma polędwiczki?
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-02-26 11:10:54
Temat: Re: Sos serowy - pytanieKiller wrote:
>> Daj troszke wody. Jesli ser jest dobry, to sos bedzie pyszny i bez wina:).
>> joan
>>
>
> A jaki ser polecasz???
najlepiej taki, jaki masz :-) A tak na serio, to można trochę mieszać.
Ja lubię gorgonzolę zmieszaną z jakimś mniej ostrym, choćby gouda lub
tylżycki. A zamiast wina możesz też dać mleko.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-02-26 11:22:09
Temat: Re: Sos serowy - pytanieczeremcha wrote:
> Killer <b...@t...com> napisał(a):
>
>> Witam
>> Czy w przepisie poniżej można zastąpić czymś innym, nie alkoholowym to
> wino?
>
> Sokiem jabłkowym - świeżo wyciśniętym, nie słodzonym?
>
>> Nie mam żadnego alkoholu a dziś chcę go ( ten sos ) podać z polędwiczkami
>> drobiowymi, pieczonymi ziemniakami i szpinakiem.
>
> Drób ma polędwiczki?
można tak to nazwać. A coponiektórzy jedzą taki drób co chrząka i chodzi
na 4 łapach :-)
Osobiście bardzo lubię polędwiczki wieprzowe z sosem serowym
(gorgonzola) z calvadosem. Mniaaaam!
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-02-26 11:39:22
Temat: Re: Sos serowy - pytanieWaldemar Krzok <w...@t...de> napisał(a):
> czeremcha wrote:
> > Drób ma polędwiczki?
> można tak to nazwać.
Idąc tym tropem - wszystko można nazwać wszystkim.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-02-26 13:15:01
Temat: Re: Sos serowy - pytanie> Drób ma polędwiczki?
>
Tak naprawdę miało być piersi z kurczaka w sosie serowym, sam nie wiem czemu
wyszło polędwiczki:)
>A zamiast wina możesz też dać mleko.
Dam mleko:)
Pzdr
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-02-26 14:52:50
Temat: Re: Sos serowy - pytanieOn Sun, 26 Feb 2006 11:02:39 +0100, "Killer" <b...@t...com>
wrote:
>Witam
>Czy w przepisie poni?ej mo?na zast?pi? czym? innym, nie alkoholowym to wino?
>Nie mam ?adnego alkoholu a dzi? chc? go ( ten sos ) poda? z pol?dwiczkami
>drobiowymi, pieczonymi ziemniakami i szpinakiem.
>
>45 dag utartego ?ó?tego sera,
>4 ?y?ki mas?a,
>1/2 szklanki ?mietany,
>2 jaja,
>sól, pieprz,
>1 i 1/2 szklanki wytrawnego bia?ego wina
>
>Rondel wstawi? do garnka z wrz?c? wod?, wsypa? ser, mieszaj?c podgrzewa?, a?
>ser si? roztopi. Roztrzepa? jaja ze ?mietan?, stopniowo wlewa? do sera,
>miesza? do pó??czenia si? sk?adników. Przyprawi? sol? i pieprzem, wla? wino,
>podgrzewa? stale mieszaj?c, a? powstanie jednolita masa.
>
>Pzdr
>Jacek
>
Omin wino! To nie fondue :P
I ser musi byc ostry, najostrzejszy, oczywiscie najlepiej, zeby
to byl cheddar i jeszcze lepiej jesli nie lagodny. sprobuj
twarde, dojrzale holenderskie. pewnie sie bedzie ciagnac, ale cos
za cos jakby nie bylo cheddara. Zapiekany kalafior i/albo
ugotowane pory polane sosem serowym sa piekne!
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-02-27 12:21:09
Temat: Re: Sos serowy - pytanieOn Sun, 26 Feb 2006 14:52:50 +0000, Krysia Thompson wrote:
> Omin wino! To nie fondue :P
> I ser musi byc ostry, najostrzejszy, oczywiscie najlepiej, zeby
> to byl cheddar i jeszcze lepiej jesli nie lagodny. sprobuj
> twarde, dojrzale holenderskie. pewnie sie bedzie ciagnac, ale cos
> za cos jakby nie bylo cheddara. Zapiekany kalafior i/albo
> ugotowane pory polane sosem serowym sa piekne!
A ja bym powiedział, że klasyczny sos serowy to bardziej z gruyerem pasuje
(z tym, że wtedy sos na bazie beszamelu, ale jak najbardziej do zapiekania
pod nim warzyw).
mucher
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |